fbpx

petterphotography

bröllopsfoto regn helsingborg bröllopsfotograf Sofiero

Planera ett utomhusbröllop

Som bröllopsfotograf har jag varit med på många utomhusbröllop och då tänkte jag dela med mig lite av tips och tricks om vad man ska tänka på när man planerar att hålla en vigsel ute. Eftersom jag är ganska tekniskt lagd så kommer det kanske bli lite annorlunda tips här i jämförelse med andra tips ni kommer läsa.

Så här kommer det! En bröllopsfotograf’s lista på hur du planerar ett utomhusbröllop.

1. Var tydliga när ni skriver bröllopsinbjudan

Det måste framgå redan i inbjudan att det kommer vara en utomhusvigsel med en ungefärlig platsbeskrivning för att era gäster ska kunna förbereda sig på underlaget men också temperaturen.
Vid en vigsel jag var på så satt gästerna visserligen på stolar men stolarna stod mitt i solen på sommarens absolut varmaste dag. Vid ett sånt här tillfälle kan det vara en idé att försöka skapa någon slags skugga för gästerna. Har ni inte möjlighet att sätta upp ett tak kan ni alltid dela ut paraplyerna ni köpt ”ifall det skulle regna”. De fungerar alldeles utmärkt som skuggskapare.

Ska ni ha en stol-lös vigsel där gästerna står så försök hålla vigseln lite kortare. Det är aldrig roligt att som gäst stå upp i två timmar med klackskor. Ha istället några få låtar och väl utvalda talare, så får ni en mycket gladare och peppigare skara gäster!

2. Låt inte gästerna gå törstiga

Så tips nummer två är egentligen ganska enkelt. Sätt fram dricka till era gäster så slipper folk gå och fråga om det finns något att dricka. Som bröllopsfotograf önskar jag dock att gästerna får lite snygga glas att dricka ur så att det inte ser ut som en amerikansk tonårsfilm när brudparet sedan kollar på bilderna.

3. Högtalare på utomhusvigsel

Det här är en fråga som jag får ständigt. Behöver man verkligen högtalare under utomhusvigsel?
Det finns inget skrivet i sten för det här, men det finns en anledning till att högtalare på utomhuskonserter är så gigantiska.

Ska ert bröllop vara enbart med de allra närmsta så behöver ni förmodligen inget högtalarsystem. Är ni 10-20 personer så kommer ni höra allt vad som sägs, men det kommer vara svårt att höra t.ex en akustisk gitarr såvida de inte spelar på ganska hårt sådär som ”Mats” gör i den kända låten av Magnus Uggla. Ska ni ha någon form av instrument så rekommenderar jag verkligen högtalare eller helst ett PA-system.
Är ni över 20 personer som ska fira vigseln tycker jag att det är ett måste med PA-system. Ett PA-system är alltså högtalare med ett tillhörande volymreglage till, så att man kan styra olika ljudkällor separat.
Ljud försvinner direkt ute i det fria! Om man dessutom adderar en massa gäster till det som blockerar ljudet så kommer det vara omöjligt för alla att höra. Skulle det även blåsa utomhus under er vigsel så kommer inte ens första raden av gäster höra.

Snabb sammanfattning av förstärkt ljud på utomhusbröllop: 
10-20 gäster: Om ni vill ha musik under vigseln, ja, Annars klarar ni er kanske.
20+ gäster: Ja! 

De flesta bröllopsband har egna PA-system så anställer ni någon som ska underhålla på vigseln så får ni säkert låna systemet att tala i också. Anställer ni mig som bröllopsfotograf ordnar jag gärna fram ett PA-system för utomhusbruk till en symbolisk summa och får hjälp med att hitta den perfekta musiken till er vigsel. Något ska man väl ha för att vara utbildad på Musikhögskolan.

Regn bröllop

4. Rain is a good thing!

It’s like rain, on your wedding day!
Det är inte så ironiskt som låten vill hävda, låt oss se det såhär. Vi bor i Sverige, det regnar ganska ofta under sommarhalvåret. Men regn behöver verkligen inte vara något dåligt! Tvärtom så kan det bli fantastiska bilder och otroligt mysigt. Problemet är ju dock att man sällan planerar för regn. Jag vet, det blir svindyrt om man ska ha en B-plan för allting, men kan ni hyra en plats med fin utemiljö men också möjlighet till att gå in. Gör det! Ni slipper så mycket magont och konstant tittande på era väderappar i telefonen.

Som bröllopsfotograf älskar jag regn! Det blir helt fantastiska bilder med massa skratt och glädje! Visst, man blir lite blöt, men vad gör väl det? Jag fotade ett bröllop i Helsingborg där det regnade hela vigseln. Men det var bara att ta fram paraplyerna och sitt gladaste humör! Dock hade vi lite problem med att skydda högtalarna på vigseln, samt kameran. Men det gick bra!

5. Skapa en känsla av ett rum på ditt utomhusbröllop

Det är alltid skönt att som gäst (och bröllopsfotograf) att med en gång man närmar sig vigselplatsen att förstå var vigseln kommer äga rum. Därför kan det vara skönt att visa det genom att göra t.ex en blomsterbåge eller annan inramning där ni som brudpar tänkt stå.
Framförallt gäller denna punkten er som ska ha ett stående bröllop. Risken finns annars att gästerna blir väldigt förvirrade.

Vilket osökt leder oss till nästa punkt!

6. Ha ett välinformerat, vältalande värdpar

Ni som brudpar kommer vara i full gång med att förbereda inför vigseln! På var sitt håll eller tillsammans så kommer ni inte ha tid eller möjlighet att ta hand om era gäster. Därför är det superviktigt att ha ett välinformerat värdpar (eller bara en värd men det är alltid skönt att vara två) som kan hälsa gästerna välkomna och berätta var dom ska gå någonstans. Detta kommer ge ert bröllop en stor boost då man som gäst känner sig både välkomnad och säker på vad man ska göra. Det är också skönt för mig som bröllopsfotograf att kunna dubbelkolla med värdparet och se så att allting är i sin ordning.

Säg också till värdparet att presentera vigseln eller att lämna över till prästen/vigselförättaren. Är det något speciellt ni vill, så som att gästerna inte ska ta bilder under vigseln etc så är det bra att värdparet säger det också.
Värdparet bör också berätta vad som ska hända EFTER vigseln, var gästerna ska ta vägen och vem de ska vända sig till för frågor.

7. Ha en erfaren bröllopsfotograf inom utomhusbröllop.

Eftersom jag jobbar som bröllopsfotograf tänkte jag att jag nog får skriva något om det också. Jag har sett så många bilder på andra bröllopsfotografer med totalt överexponerade eller underexponerade bilder. Överexponerade bilder kan man känna igen genom att den del av fotot är ”utbränt” dvs vitt. Jag ser detta OFTA på bröllopsbilder på Facebook, Instagram etc att bakgrunderna bakom brudparet ofta är helt vita. Vill ni se vad jag menar så gå har jag googlat fram det till er här. 

Utomhusbröllop ÄR svårt att fota på grund av de stora ljusskillnaderna mellan sol och skugga så därför behöver ni en bröllopsfotograf som har fotat utomhusbröllop många gånger förut. Jag förstår att det är väldigt frestande att låta ens hobbyfotograf-kompis att ta bilderna i princip gratis. Risken finns dock att ni kommer ångra er bittert när bilderna kommer.
Anställ mig istället som er bröllopsfotograf. Då slipper ni överexponerade bilder och ånger över att ni inte anställde en bröllopsfotograf.

Självklart finns de de bröllopsfotografer som har överexponerat som ett stilgrepp, men det är få som faktiskt lyckas göra det snyggt. Är ni intresserade av det kan ni spana in det på Pintrest

 

Det var allt jag hade och bjuda på den här gången. Har ni frågor eller funderingar kring detta blogginlägget får ni gärna kontakta mig via min kontaktsida 

Vill ni se fler av mina bilder kan ni kika in på mitt Galleri

Undrar ni något annat som ni vill se ett blogginlägg med så skriv gärna er rad så skriver jag mer än gärna om något annat ämne!

Utomhusbröllop

Utomhusbröllop

 

Post a Comment

Låt dig inspireras

Instagram

@ Pettersfoton

Follow Us

hej@petterphotography.se