fbpx

petterphotography

Bröllopsfotograf bridesmaids petterphotography idyll

Brudföljebrudfölje brud brudgum bröllop bröllopsfotograf

Så var det dags igen för åter ett blogginlägg, Denna gången handlar det om Ert brudfölje. Och egentligen inte så mycket om vilka som ska vara med utan snarare varför brudföljet ska vara med.

Jag kommer nämna några uppenbara och inte fullt så uppenbara roller som bör vara med i ert brudfölje och vilka uppgifter som Ni bör ge till dessa personer.

Då börjar vi med det mest självklara! Inget bröllop utan

Brud + Brudgum

I de bästa av världar ska Ni som gifter er inte behöva göra någonting mer än att njuta av dagen, säga ja till varandra under vigseln och eventuellt hålla ett tal till varandra.
Troligtvis har ni lagt veckor, månader och år på att planera bröllopet, och då bör ni kunna unna er att bara njuta under dagen.
Men för att kunna göra det behöver ni delegera alla uppgifter som kan tänkas uppstå.

Ert ansvar är helt enkelt att innan bröllopet; boka allt, delegera alla uppgifter och tänka på allt så att ni slipper göra det under bröllopsdagen.

Alternativet är att anställa en grym bröllopskordinator så att ni slipper mycket av den här stressen.

Brudtärnor

Brudtärnornas främsta uppgifter är att stötta och fixa en spektakulär möhippa för bruden. Fundera på om du vill ha det som amerikanerna kallar för ’Maid of Honor’. Maid of honor är motsvarigheten till en Bestman. och den brudtärna som är bruden närmast och drar i de första trådarna till möhippan. Men sen brukar alla hjälpas åt.

Brudtärnorna ska på bröllopsdagen även vara preparerade med bubbel, snacks, och ett enormt tålamod då det ofta kan vara stressigt och nervkittlande att vara brud på sitt eget bröllop.

Kom ihåg! Bruden har alltid rätt på sin egen bröllopsdag!
Ert jobb är att stötta, peppa och se till att bruden är i tid till foto, vigsel, middagen och festen

Bestman Brudfölje Bröllop BröllopsfotografBestman + Marskalk

Bestmans uppgift tillsammans med Marskalkerna precis som i Brudtärnornas fall att skapa en ordentlig fest till Brudgummen, men då en svensexa istället för en möhippa. Med risk för att generalisera så brukar det vara svårare för grabbarna att organisera en svensexa och därför är det viktigt att välja sin Bestman med omsorg.
Personligen tycker jag att förnedringssvensexe-kulturen är lite passé. Försök istället få brudgummen att ha en riktigt rolig dag med sina kompisar!

Bestman har under bröllopsdagen även uppgiften att se till så att Brudgummen har en grym bröllopsdag! Hen ska se till att brudgummen är i tid till foto, vigsel och fest, och EJ att förglömma: Den stora uppgiften att lämna över ringarna.

Värd + Värdpar

En av de absolut viktigaste positionerna i ett brudfölje, som enormt många brudpar glömmer bort! Jag kan inte betona det här tillräckligt mycket.

GLÖM INTE VÄRD/VÄRDPARET I BRUDFÖLJET!

Värdparet är de som tar emot gästerna vid kyrkan/vigselplatsen och visar dem var de ska sitta någonstans, ger dem vigselprogrammet och hälsar alla välkomna innan prästen/vigselförrättaren tar över.

När vigseln är slut är det värdparets uppgift att få alla i rätt stämning för att ta emot brudparet när de kommer ut från kyrkan / vigselplatsen. Det brukar räcka med ”Nu när brudparet kommer ut så jublar vi riktigt mycket så att de känner sig välkomna” till exempel.
I film händer detta per automatik, men i verkligheten så är folk lite mer passiva. Från en fotografs perspektiv gör detta all skillnad i världen! Brudparet måste känna att det är fest och glädje, och detta syns även på bilderna i efterhand.

Sista uppgiften för värdparet är att visa gästerna till festlokalen och sedan lämna över sin ledarposition till toastmastern.

brudfölje toastmaster bröllop bröllopsfotograf Toastmaster + Toastmadame

Toastmastern är kanske inte med i brudföljet egentligen men får ändå en plats i det här blogginlägget. Toastmaster/madame är alltså den eller dem som tar över efter värdparet. Toastmastern är en roll som fler kommer ihåg då den ofta har ett av de tyngsta arbetsuppgifterna.

Redan innan bröllopet startar toastmastern med att påminna och peppa folk att hålla tal för brudparet. Detta kan kännas kämpigt och det är därför skönt att vara två, så att man kan dela på bördan.

När talen väl är anmälda behöver toastmastern göra en talarlista, styra upp aktiviteter och se till så att tidsschemat för middagen och kvällen hålls. Under kvällen är det din även din uppgift att presentera talarna på ett spektakulärt sätt.

Det bör även vara toastmastern som tar emot bandet/DJ’n och visar var dem ska vara.

Du behöver även ha kontakt med servispersonal, fotograf och annan personal som jobbar under kvällen för att se till så att allting flyter på så bra som möjligt.

Som toastmaster behöver du alltså inte bara vara en rolig och härlig personlighet, Du behöver även vara väldigt organisatorisk och kunna ha många bollar i luften.

Lycka till!

Slutord

Det här är ett inlägg som ni gärna får dela till erat brudfölje för att få dem att veta vad ni faktiskt tilldelat dem för uppgift.

Många av uppgifterna är kluriga, så delegera uppgifter även om jag VET att det kan vara svårt när man vill ha kontroll över allt.
Fundera på vad Ni som brudpar absolut inte kan släppa och behåll de uppgifterna själva. Men för att slippa göra allt själva. Lita på ert brudfölje. De vill också att Er dag ska bli så perfekt som möjligt!

 

Har ni ännu inte hunnit boka bröllopsfotograf eller har frågor och funderingar så får ni gärna slänga iväg mail till mig 

Lycka till med ert kommande bröllop!

Post a Comment

Låt dig inspireras

Instagram

@ Pettersfoton

Follow Us

hej@petterphotography.se

sv_SESwedish