fbpx

Checklista Bröllop

Planera ett utomhusbröllop

Tips och Trix

Denna bloggsida är under uppbyggnad, Men du kan läsa den redan nu!

Checklista för bröllop

-Din ultimata checklista för ert bröllop!

Jag gifte mig i slutet av November 2018 och började då leta efter checklistor för bröllopet. En checklista för bröllop är otroligt bra för att få en överblick över vad som ska göras, och när ni ska göra det. Jag började (som man gör) leta på nätet efter en utförlig och färdigdesignad checklista för bröllop, men kunde inte hitta någon.

Då bestämde jag mig helt enkelt för att göra en checklista själv.

Jag samlade ihop det bästa från många olika listor, men la också till några punkter själv. Punkter som jag och min blivande ansåg behöves i en Bröllop-checklista.

I min checklista för bröllop har jag kastat in lite tankar som jag har med mig efter många år i branchen som bröllopsfotograf men även som relativt nygift.

Nedladdningsbar checklista bröllop kommer inom kort

Så utan vidare presentation! Här kommer den!

Bröllop-checklista

Frieriet gick som en dans och ni ska nu börja planera ert drömbröllop! Tidsangivelserna nedan är ungefära så stirra er inte blinda på exakta tider. Det är dock bra att förbereda så mycket man kan så tidigt man kan, så slipper ni fullbokade lokaler och bröllopsfotografer.

Checklista Bröllop
Ett år innan bröllopet

Checklista Allmänt

Bestäm datum för bröllopet

Datum är det första ni behöver bestämma!
Sätt er ner och fundera hur mycket tid ni behöver på er att planera och få ihop budget till ert drömbröllop

Bestäm plats för bröllopet.

Ska ni gifta er i en kyrka, i rådhuset eller kanske utomhus? Oavsett är det bra att kolla på tillgänglighet TIDIGT. Framförallt om ni tänker gifta er på sommarhalvåret då bröllop är som populärast. Annars kan det bli både dyrt och svårt att få tag i festlokal och kyrka.

Gör en övergripande budget för hela bröllopet

Oavsett om ni kör på ”the sky is the limit” eller budgetbröllop, kan det vara värt att sätta någon slags budget. Tänk då på att saker är dyrare än vad ni tror. Sätt hellre en lite för låg budget så att ni kan överskrida den lite ifall klänningen skulle kosta någon peng för mycket. (Det var där vi sprängde vår budget)

Bestäm hur många gäster ni vill bjuda till bröllopsfesten

Detta hör egentligen till budgeten, ju högre budget desto fler gäster kan ni bjuda. Är gästantalet 100+ ett måste så kanske ni behöver skära ner på något annat.

Öppna ett gemensamt bröllopskonto

Delad ekonomi eller betalar ni varannan gång? I bröllopssammanhang där kostnaderna kan skena iväg så rekommenderar jag att öppna ett gemensamt bröllopskonto. Då har ni alltid koll på vad ni hittills har spenderat och vad ni har kvar att spendera.

Skaffa en fin mapp där ni kan samla allt som rör bröllopet

Ok. Mappen behöver inte vara jättefin, Vi använde t.ex bara en anteckningsbok, men många tycker det är lite inspirerande att ta fram en fin pärm när man ska planera bröllop. Det gör det hela lite extra mysigt!

Börja fundera på hur bröllopet ska se ut och bestäm bröllopstema.

Det är snyggt och tillfredställande om bröllopet har ett ihophållande tema. Söker ni inspiration så är Pinterest en evig källa till kunskap och inspiration. 

Boka band, Musiker, DJ

Detta är något som många väntar med det känns som en extragrej. Men jag lovar er, det är musik som kommer höja er vigsel och fest till skyarna! Ingenting kan vara så partydödande som ett dåligt band eller en dålig DJ. Anställ musiker med många års erfarenhet och som har rekommendationer från andra bröllop! Jag kan inte betona detta tillräckligt mycket. Boka DUKTIGA musiker! 
Många duktiga musiker blir uppbokade ett år i förväg, därför får även musiken ligga här längst upp i checklistanVet ni inte var ni ska börja leta efter musiker? Gå in och kika på Musichandshake

Boka bröllopsfotograf

Som bröllopsfotograf får jag de flesta jobben ca 1 år innan vigsel,  och jag får ofta tacka nej till brudpar på grund av att jag redan är bokad. där rekommenderar jag (oavsett vilken bröllopsfotograf ni väljer) att boka i god tid.
Jag vet, det kan vara väldigt frestande att skippa bröllopsfotograf. Det kostar mycket pengar att anställa en bröllopsfotograf och alla har ju en mobilkamera nu för tiden. Man kan ju också anställa en hobbyfotograf för bara 5000 kr och det känns ju som ett rimligare pris…En bröllopsfotograf gör så mycket mer än bara klickar igång autofunktionen på systemkameran och fotar allt som händer. Ni vill ha någon som kan förutspå var de bästa bilderna kommer tas, någon som är lättsam och härlig att umgås med och någon som jobbar hårt för att ni ska få de allra finaste bilderna från er dag. Oavsett väder och ljusförhållanden kommer en professionell bröllopsfotograf alltid få underbara bilder på er som ni kan se tillbaka på år efter år.
Kontakta mig  eller någon av mina duktiga kollegor. Det kommer vara ert livs bästa köp.Självklart kan ni också boka in en videograf i samband med fotograferingen. Det kan vara en fördel om fotograf och videograf har jobbat tillsammans förr. Då slipper man att dessa går i vägen för varandra och förstör potentiellt minnesvärda bilder.

Skicka ut ”save the date kort”

Det kan vara bra att skicka ut save the date kort. På det sättet försäkrar ni er om att så många som möjligt kan delta på ert bröllop! Det behöver verkligen inte vara någon avancerat! Ni kan skicka ut det digitalt eller beställa ett enkelt på t.ex Vistaprint

Skriv ut den här bröllops-checklistan och spara i er pärm.
Så slipper ni glömma något viktigt.

Checklisa Vigsel

Boka kyrka eller lokal för vigseln

Har vi bestämt er? Boka då lokal eller kyrka så snabbt ni kan/får. Bestäm också när på dagen ni vill gifta er. Tidigt på dagen är ofta skönt! Då slipper ni vara nervösa större delen av dagen och ni får gott om tid för porträttfoto och fest!

Tänk igenom hur ni vill ha vigseln

Fundera på hur ni vill ha vigseln. Det viktigaste för de flesta brukar vara musiken.

Kantorer i all ära, men jag har hört många dåliga versioner av låtar på orgel/piano. Tänk på att alla låtar inte blir bra på orgel/piano! Väljer ni ändå att använda musikern i kyrkan så kommer personen inte ha tid att specifikt öva på er låt.
Kyrkomusiker har väldigt mycket att göra och kommer i princip spela er ingångslåt för första gången när det är skarpt läge. Så, väljer ni kyrkomusikern, ta en låt som hen kan sedan innan och som inte är för svår. Exempel på musik som går bort är. Disneylåtar, låtar med stora pampiga arr, rocklåtar etc. Hitta musiker som kan sätta guldkant på er vigsel. Det är fantastiskt att få njuta av musik under vigseln! 

Tänk igenom dekorationer till vigseln

Kort och gott. ska ni ha några blommor? Ska ni ha blomsterbåge? Ska gästerna kasta ris när ni kommer ut ur kyrkan?
Ska ni ha utomhusbröllop? Då har jag skrivit en annan artikel om detta! Den kan ni läsa
här! 

Börja kika på ringar.

Ringarna fick komma med här också då de ska bytas under vigseln. Ni kan såklart gå ut i butik och handla ringar, men vill ni ha lite mer utbud och ett bättre pris kan ni kika på Glamira som har något för alla prisklasser och smaker. Vi beställde våra bröllopsringar härifrån och är fortfarande hur nöjda som helst!  

Boka blommor / Florist

Även blommor behöver beställas och väljas! Gör det i god tid så slipper du stressen senare. Även här kan ni kika på Pinterest eller i er bröllopsmapp med temafärger.

Checklista Bröllopsfesten

Boka lokal

Denna punkten står även under allmänt. Boka lokal! 

Boka band, Musiker, DJ

Detta är något som många väntar med det känns som en extragrej. Men jag lovar er, det är musik som kommer höja er vigsel och fest till skyarna! Ingenting kan vara så partydödande som ett dåligt band eller en dålig DJ. Anställ musiker med många års erfarenhet och som har rekommendationer från andra bröllop! Jag kan inte betona detta tillräckligt mycket. Boka DUKTIGA musiker!

Många duktiga musiker blir uppbokade ett år i förväg, därför får även musiken ligga här längst upp i checklistanVet ni inte var ni ska börja leta efter musiker? Gå in och kika på Musichandshake

Dekoration

Fram med er mapp där ni bestämt hur ert tema ska se ut och utgå från det. Eftersom det är många som gifter sig kan man få tag på dekorationer ganska billigt på diverse facebookgrupper. Kolla runt! Folk sitter på bröllopsdekorationer de gärna säljer vidare!

Dryck och alkohol

Alkoholfritt eller ej, dryck behöver ni ha under bröllopet.
Det kan kännas frestande att åka till Tyskland och köpa all dryck man behöver på samma gång. Men fundera på om det är värt det. Bor ni i Skåne kan det eventuellt vara värt det beroende på storleken på fest, men oftast skulle jag säga nej. Det är dyrt att köra ner och dyrt med bro + båt över till bordershop. Räkna lite på det innan ni åker är allt jag säger.

Boka mat och serveringspersonal.

Även mat och serveringspersonal är värt att boka ca ett år innan bröllopet då även dessa bokas upp tidigt under högsäsongen. Bestäm om ni vill ha servering vid borden eller buffé. Båda alternativen upplever jag funkar väl i bröllopssammanhang.
Det kan också vara bra att anställa någon som kan stå och servera dryck under kvällen. I vissa släkter dricks det friskt, och detta kan vara ett lätt sätt att undvika fylleslag.

Boka bröllopstårta

Bestäm vem som ska göra er bröllopstårta och boka den så snart det går.

Transport för brudpar

Bestäm hur ni ska ta er mellan vigsellokal, fotolocation och festlokal. Det kan vara kul att glida in i någon snygg bil eller kanske testa att åka limousin för första gången?

Transport för gäster

Behöver även gästerna transport? Boka buss/båt/flyg redan nu!

Kläder

Köp bröllopsklänning

Detta kan ta ett tag för många brudar. Att hitta den perfekta klänningen. Så, börja i tid! Gå till affärer specialiserade på bröllopsklänningar. Ofta kan det vara en helt annan modell än den du trodde på sitter som en smäck på dig!Många köper också en klänning att ha på kvällen. En ”festklänning” som bruden kan dansa fritt i och till och med kan råka spilla lite champagne på utan att det gör alltför mycket. 

Köp assocciarer till bruden

När klänningen är köpt kan du börja införskaffa assocciarer som matchar bröllopsklänningen. Slöja, Smycken, Skor, Handskar, Jacka, Underkläder etc.

Köp kläder till brudgummen

Kavaj, smoking? Frack? Många val, men det är ändå bra att gå och kolla i tid. Då hinner skräddaren sy in där det kläderna sitter lite löst.

Välj ut bröllopsaccessoarer till brudgum

Slips, Armband, Manschettknappar, Färg på skjorta, Strumpor, Skor

Kläder till brudfölje

Vissa köper kläder till sitt brudfölje, men de flesta bestmen och tärnor vill gärna kunna välja lite själva då människor oftast har lite olika kroppsform och olika kläder de passar i. Välj en färg eller ett tema för brudföljet att förhålla sig till. Det brukar bli bäst stämning då! 

Efter bröllopet

Boka bröllopsresa

Ju längre man väntar med att boka en resa, desto dyrare blir det. Var därför ute i god tid så ni slipper skenande kostnader på bröllopsresan.
Se även till att ni har ett giltigt pass.
Många undrar hur det blir med passet om man byter namn och om man fortfarande kan åka på passet då.
Svaret är ja!
Ta dock med dig dokument som styrker att du bytt namn för att vara på den säkra sidan och byt sedan pass när ni kommer hem från bröllopsresan igen.

Checklista Bröllop
Sex månader innan bröllopet

Allmänt

Beställ och skicka inbjudningkort

Det är många som gör sina inbjudningskort själva, men du kan också beställa ett från en hemsida. Inbjudningskort brukar sitta på folks kylskåp länge, så det är roligt om de är skapade med kärlek!

Boka hotell för bröllopsnatten

Det kan vara skönt att komma bort från allt ”brölloppande” efter festen och åka till ett hotell. Det känns lyxigt och mysigt att få en stund för sig själva.

Brudfölje

Senast sex månader innan är det bra att fråga tärnor och bestman om dom vill vara med i ert brudfölje. Förhoppningsvis svarar de ”ja” och då har de tid på sig att styra upp en svensexa eller möhippa till er! Dessutom kan de hjälpa er med att checka av den här listan, vara moraliskt stöd och vara allmänt behjälpliga i bröllopsplaneringen. Tärnor och Bestmen är relativt kravlöst att vara. Egenskaperna de ska ha är att vara bra på att ordna festligheter och ha tid för att hjälpa er i bröllopsplaneringen. Annars kan det lätt bli ensamt och jobbigt att dra hela lasset själv.

Bröllopsfesten

Aktiviteter

Det finns en stund på de flesta bröllop jag varit på där brudparet behöver gå iväg med fotografen och fota lite porträttbilder. Glöm då inte bort era gäster!
Mingla går ann ett tag, men efter en stund börjar gästerna tappa energi och behöver taggas till igen. Hitta på aktiviteter under ”väntan”. Kanske en tipsrunda, eller en femkamp, eller en ”lära känna varandra” lek. Detta kan vara en utmärkt uppgift för nästa punkt. Värdpar.

Värdpar

Skaffa er ett värdpar! Ett värdpar är guld värt! Det är någon som tar emot gästerna vid kyrkan, hjälper dem med var de ska sitta och blir som en röd tråd fram till festen (då ofta toastmaster/madame tar över). Utse ett värdpar som ni litar på! Någon som är insatt i ert bröllop och hjälper gästerna med frågor när inte ni är där och kan svara på dem. De kan även hålla i lekar när fotografen fotograferar porträttbilder på er.

Toastmaster

Skaffa er en eller flera toastmasters! Toastmasterns främsta roll är att presentera talarna under middagen, men behöver också vara den som fixar upp överraskningar och styr skutan i rätt riktning. Välj därför toastmaster med omsorg. Någon som är ordentlig, håller tider och är bra på att prata.

Ljudanläggning

Har ni bokat DJ eller band så brukar de ta med ljudanläggning själva. Tänker ni att ni kör egen spellista kan det vara bra att hyra en ljudanläggning som gör att ni får lite fart på dansgolvet. Släng dessutom in en ljusanläggning så har ni skapat en egen nattklubb på nolltid!

Bröllopsvals

Klart ni ska dansa bröllopsvals! Det blir ett kul minne och en bra avbrytande happening på festen. Så ta på era bästa skor, ta en dansklass eller studera på youtube. Tänk dock på att valser går i 3/4 dels takt och att det därför inte går att ta vilken låt som helst. Lycka till!
Bestäm redan nu låt att dansa till!

Checklista Bröllop
Tre månader innan bröllopet

Allmänt

VIKTIGT!

När ska man ansöka om hindersprövning?
Nu ska ni ansöka om hindersprövning hos skatteverket. Den är giltig i 4 månader och kan ta ett litet tag att få tag på. Så ansök nu! 

Skriv äktenskapsförord

Äktenskapsförord kan vara ett litet läskigt ämne att ta upp. Men värt att ta upp.
Det bästa är att gå in i ett äktenskap med öppna kort! 

Bröllopsfest

Beställ trycksaker
Tre månader innan bröllopet behöver ni sätta igång med att göra och beställa alla trycksaker.
Vigselprogram, bröllopsprogram, menyer, bordplaceringskort och skyltar.
Det brukar inte ta jättelång tid att få saker tryckta. Tryckerierna jobbar fort och brukar leverera inom en vecka.

Skriv tal till varandra

Detta är något brudpar gärna väntar med till sista veckan. Jag vet, det är dundersvårt att skriva ett tal till sin älskade. Man vill att det ska bli så bra som möjligt. Men försök släppa lite på prestationskraven. Ha kul med det! Gör något oväntat! Skriv en låt eller spela in en film. Gör det minnesvärd och härligt!
Vissa brudpar skriver även egna löften att säga till varandra under vigseln. Har ni bestämt att göra även detta så är det en god idé att börja i tid!

Gör en check med toastmastern.
Dubbelkolla och ”pina på” toastmastern lite så att hen gör sitt jobb i god tid.

Köp/fixa gästbok
En snygg gästbok är något ni kan ha som ett minne för livet. Fixa därför en snygg bok för gästerna att skriva i. Kanske kan ni förbereda med lite frågor i boken för att hjälpa gästernas kreativitet lite på traven. Ni kan också ställa en polaroidkamera brevid. På så sätt kan gästerna ta en selfie och sätta in i gästboken! 

Checklista Bröllop
En månad innan bröllopet

Gör ett körschema

Gör ett körschema för dagen med ungefärliga tider. Jag brukar under mitt infomöte som bröllopsfotograf vilja gå igenom ett körschema med brudparet. Även toastmaster, värdpar och alla andra inblandade i er stora dag kommer vilja ha ett körschema. Så har ni inte gjort det tidigare! Sätt er ner och skapa er en uppskattning av hur er dag ska se ut.

Gör en bordsplaceringskarta

Vem ska sitta var under festen? Jag föreslår att ni sätter ihop folk som känner varandra och som har gemensamma intressen. En bröllopsfest är självklart en plats för att hitta nya vänner, men under middagen brukar det blir mycket tal och spex och man får därför inte så mycket tid att prata med sin bordsgranne.

Köp morgongåva

Morgongåva är något som brudparet ger till varandra morgonen efter bröllopet. I ”forna dar” gav mannen en gåva till kvinnan efter bröllopsnatten som en lyckobringare. I dagens samhälle får man göra lite som man vill. Ni kan ge varsin gåva, bara en kan ge gåva eller så skippar ni morgongåvan. 

Boka manikyr och pedikyr

Om du vill lyxa till det lite extra som brud eller brudgum. Gör så att dina händer och fötter är snygga för dagen D!

Beställ brudbuketten

Beställ brudbuketten och glöm inte bort att beställa matchande ”fickblommor” till herrarna och småbuketter till tärnorna.

Checklista Bröllop
Två veckor innan bröllopet

Bekräfta bokning av festlokal, bröllopstårta, blommor, fotograf etc.

Skicka iväg ett mail till alla du har bokat med. Det lugnar dina nerver och påminner alla om att det snart är dags! 

Träffa präst/vigselförrättaren

Två veckor innan bröllopet är det bra att träffa er präst/vigselförrättare. Då kan ni ställa alla era frågor och försöka få till ett ”torrrep”. Där ni tillsammans med prästen/vigselförrättaren går igenom vigselakten.

Träffa serveringspersonal och eventuellt kockar

Har ni fixat med serveringspersonal och kockar själva så kan det vara bra att träffa dem två veckor innan så att alla har koll på vad de ska göra. Det kan vara skönt för er och för personalen.

Checklista Bröllop
En vecka innan bröllopet

Skapa ett detaljerat schema för dagen.

Ni har sen innan gjort en grov tidsplan över dagen. Nu har ni förhoppningsvis tillräckligt med kött på benen för att göra ett detaljerat schema över dagen! Skriv ner timme för timme, och även minutiöst där det behövs.

Packa väska inför bröllopsnatten

Dagen efter bröllopet kan du vilja ha lite andra kläder. Så välj kläder efter väder, men även för vad ni planerat att göra dagen efter.

Testa bröllopsklänningen en sista gång

Det är alltid skönt att testa bröllopsklänningen en sista gång en vecka innan. Det är både roligt och gör bröllopet mer ”på riktigt”. (SNART DAGS!!!)

Kika på väderleksrapporten.

Förhoppningsvis får ni det vädret ni hoppats på. En vecka innan bröllopet vet metrologerna fortfarande ingenting med säkerhet. Ha lite is i magen om det ser regnigt ut men börja ändå att förbereda inför plan B om så behövs.

Checklista Bröllop
Dagen innan bröllopet

Dekorera festlokalen och vigselplatsen

JIPPI! Nu är det nära och dags att dekorera festlokalen! Se till att inte fastna på små detaljer. Det tar tid att dekorera en festlokal! Försök hålla uppe energin och ha med mycket snacks!

Fixa saker som ni inte hunnit med än

Lets face it. Det kommer dyka upp saker som ni kanske har glömt. Ha lite tid dagen innan bröllopet för att styra upp sånna saker. Ta hjälp av bestmen, tärnor värdinnor, familj, släkt. Stressa inte ihjäl er och försök även få in lite relaxtid.

Kontrollera tekniken

Vanligaste misstaket är att tro att ”tekniken bara ska funka”. Tekniken funkar väldigt sällan och det är därför viktigt att ni kopplar in och testar tekniken dagen innan. På så vis slipper ni överraskningar med att PA-systemet inte funkar, eller att projektorn inte går igång. Ett annat vanligt strul är att datorn inte är laddad. 
En god idé kan vara att ha en teknikansvarig som har detta som priofrågor.

Gå och lägg er i god tid

Hjärnan kommer gå på högvarv, men det är ändå viktigt att sova dagen innan bröllopet. Preppa med distraktioner så som en pod eller en härlig spellista om det hjälper er att sova. En ljudbok kan också vara ett bra trick.

Checklista Bröllop
Bröllopsdagen

Sov ut på morgonen

De flesta brudpar vaknar med ett ryck på morgonen ganska tidigt. Hjärnan går som sagt på högvarv och det är ofta mycket kvar att fixa.
Försök ändå ta det lugnt och ha tid på morgonen.

Ät och drick

Glöm inte att äta och dricka! Be era tärnor/bestmen att ha lite extra ansvar för att trycka i er en müslibar eller en banan. Nervösitet tar bort matlust men kroppen behöver energi!

Ta med er hindersprövningen

Ta med hindersprövningen om ni inte lämnat den innan.

Ringarna

Glöm inte ringarna!

Hämta blommorna

Be någon hämta alla blommor och annat som måste vara färskt på dagen

NJUT!!!!

Er bröllopsdag är här! Se till att njut av stunden och inte stressa för mycket! Nu har ni gjort allt ni kan och behöver bara njuta!

Checklista för bröllop

Denna lista håller på att testat och uppdateras ständigt. Inom kort kommer jag släppa en nedladdningsbar lista så att ni kan få en bättre överblick över allt som måste göras.

Tycker ni att något saknas? Skriv gärna ett mail eller en kommentar så lägger jag gärna till det i listan!

 

Date:

Låt dig inspireras

Instagram

@ Pettersfoton

Follow Us

hej@petterphotography.se